Νέες τάσεις στην αυτο-εκτίμηση

Από τη δεκαετία του ’70 ακόμη, η ψυχολογία της αυτο-εκτίμησης έχει προσφέρει πάρα πολλά σε όλες τις ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις, όπως και στην παιδαγωγική. Υπάρχουν όμως σύγχρονες τάσεις οι οποίες βασισμένες σε ενδελεχείς έρευνες ανακαλύπτουν κάποιες δυσλειτουργίες στον τρόπο με τον οποίο προσεγγίστηκε η ενίσχυση αυτό-εκτίμησης στο παιδί και στον ενήλικα, προτείνοντας ταυτόχρονα άλλους, πιο ρεαλιστικούς και πιο αποδοτικούς τρόπους.
Για παράδειγμα, η συνεχής, άνευ όρων επιβράβευση του παιδιού είναι βασική αρχή σε πολλά εγχειρίδια ενίσχυσης αυτοεκτίμησης. Η καθηγήτρια Dr.CarolDweck του Πανεπιστημίου Columbia φαίνεται να έχει διαφορετική άποψη. Η ερευνήτρια τονίζει την ανάγκη η επιβράβευση να επικεντρώνεται στην προσπάθεια και στην εργασία του παιδιού, παρά στις θετικές του ‘εγγενείς’ ιδιότητες. Ο λόγος είναι ότι η μεν προσπάθεια και εργασία είναι κάτι που μπορεί το παιδί να ελέγξει και να αλλάξει, ενώ οι ‘ταμπελίτσες’, έστω και θετικές, είναι κάτι δεδομένο και άκαμπτο. Είναι σημαντικό να ξεκινήσει το παιδί από μια στέρεη βάση, τη βάση του ‘μπορώ να το κάνω’, αλλά η υπερβολική προσκόλληση στην ταμπελίτσα του ‘έξυπνος’ δημιουργεί πολλά προβλήματα. Αν για παράδειγμα, η μαμά στο σπίτι ‘λούζει’ το παιδί της καθημερινά με κοπλιμέντα για το πόσο έξυπνος είναι (χωρίς όμως να μπει η ίδια στη σκληρή δουλειά να ασχολείται με το διάβασμα του παιδιού της και να το καθοδηγεί), τότε τι γίνεται όταν το παιδί πάει στο σχολείο κι έρχεται αντιμέτωπο με την πραγματικότητα του 03 στο διαγώνισμα; Εκεί το παιδί έρχεται αντιμέτωπο με μια εσωτερική σύγκρουση. Αν είναι υπερβολικά προσκολλημένος στην ταμπελίτσα του ‘έξυπνος’, τότε όταν δεν πάρει καλούς βαθμούς,  ποια ταμπελίτσα του ανήκει, το ‘χαζός’; Πολύ συχνά έχουμε τέτοιες περιπτώσεις με διττά, αντικρουόμενα μηνύματα στα παιδιά που τους δημιουργούν μεγάλη ανασφάλεια. Όπως αναφέρει και  η Dweck, υπάρχουν πάρα πολλές έρευνες που αποδεικνύουν ότι η υπερβολική επιβράβευση που βασίζεται ΜΟΝΟ στις ταμπελίτσες, χωρίς έμφαση στην προσπάθεια του παιδιού και αφιέρωση χρόνου στην εργασία, καταλήγει να κάνει το παιδί να αποφεύγει κάθε δυσκολία, κάθε πρόκληση, ο,τιδήποτε μπορεί να του αμφισβητήσει την ταυτότητα ‘έξυπνος’ (γιατί στο άκαμπτο σύστημα σκέψης του, επιτυχία=έξυπνος, αποτυχία=χαζός).
Το ενδιαφέρον είναι ότι σε αυτό το άκαμπτο σύστημα σκέψης, συχνά εμπλέκονται οι γονείς, οπότε γίνεται πιο περίπλοκο. Γονείς οι οποίοι αντλούν τη δική τους αυτοεκτίμηση από την επιτυχία του παιδιού τους, θα πρέπει επειγόντως να βρουν απάντηση για το 03. Από την εμπειρία μου ως εκπαιδευτικός βλέπω πολύ συχνά γονείς να έρχονται και να αμφισβητούν το διαγώνισμα, τον καθηγητή, την επανάληψη που προηγήθηκε κλπ. ‘Όσα δε φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια’ λέει η παροιμία, κι έχουμε πλέον πολλά παιδιά να αμφισβητούν ολόκληρο το σχολικό σύστημα, που δεν είναι ‘αρκετά καλό’ για το ταλέντό τους. Η δική τους αποτυχία είναι αποτυχία του σχολείου κι ας μην έρχονται ποτέ να ρωτήσουν απορίες στο διάλειμμα. Το ότι δεν μπορούν να κάνουν μια απλή διαίρεση στο Γυμνάσιο, παρά τις επίμονες εξηγήσεις του καθηγητή, λίγο φαίνεται να τους απασχολεί. Οι γονείς που γαλουχούν τα παιδιά τους σε αυτόν τον τρόπο σκέψης (και είναι πια πολλοί) ετοιμάζουν τα παιδιά τους για μια πολύ ανώμαλη προσγείωση στην πραγματικότητα αργότερα.
Όταν οι άμυνες περί κακού καθηγητή, κακού σχολείου κλπ.  καταρρεύσουν, τότε η  συνηθισμένη αντίδραση είναι η αγωνιώδης προσπάθεια του γονιού να αποσπάσει από τον εκπαιδευτικό την μαγική καθησυχαστική φράση ‘είναι έξυπνος, αλλά δεν προσπαθεί’. Αυτή τη φράση βλέπω τόσους γονείς να την έχουν απεγνωσμένα ανάγκη και στην πλειονότητα των περιπτώσεων είναι βέβαια αληθής. Αυτό που μου κάνει εντύπωση όμως είναι : α) η αγωνία της μαμάς να ακούσει το πρώτο σκέλος (μη τυχόν και τα γονίδιά της είναι ελαττωματικά) και β) η σχετική αδιαφορία της για το δεύτερο σκέλος (ε παιδιά είναι, δεν πειράζει κι αν δεν διαβάσουν). Η προτεραιότητα θα πρέπει να αντιστραφεί ριζικά και αυτό είναι το βασικό επιχείρημα τηςDweck.
 Το ‘ταλέντο’, η ‘εξυπνάδα’ και οι εγγενείς ικανότητες έχουν υπερεκτιμηθεί. Οι ‘έξυπνοι’ μπορούν να γίνουν ‘χαζοί’ αν μείνουν αρκετά αδρανείς, και οι ‘χαζοί’ ‘έξυπνοι’ αν δουλέψουν αρκετά σκληρά. Για την Dweck, η δεδομένη, άκαμπτη ευφυία είναι ένας μύθος και θα πρέπει να δοθεί πολλή μεγαλύτερη έμφαση στην αναγκαιότητα της επίμονης σκληρής δουλειάς και στην αναζήτηση του δύσκολου.
Ο μύθος της δεδομένης ευφυίας είναι πολύ επικίνδυνος για τους σπουδαστές εκείνους στη χώρα μας που έχουν αφεθεί  στην αντιγραφή, αλλά ‘αν κάτσω και διαβάσω, ξέρω ότι θα τα καταφέρω’. Το ξέρουν σίγουρα;  Όταν δεν έχουν καθίσει να διαβάσουν για χρόνια, με ποιες τεχνικές, με ποια μεθοδολογία θα καταφέρουν να μάθουν τον όγκο των πληροφοριών που χρειάζονται; Πώς θα τις επεξεργαστούν; Με την αχρησία οι στρατηγικές αυτές εξαφανίζονται, και αυτός που νομίζει ότι είναι ‘έξυπνος’ ίσως τελικά να μην είναι και τόσο.
Θυμάμαι χαρακτηριστικό παράδειγμα δύο μαθητριών μου: η πρώτη θεωρείτο ως ιδιαίτερα ευφυής, ιδιαίτερα ταλαντούχα με κλίση στα θετικά μαθήματα. Η δεύτερη ήταν η κλασσικά επιμελής μαθήτρια (κάποιοι δυστυχώς την έλεγαν ‘φυτό’) που με ενθουσιασμό και αφοσίωση μελετούσε την κάθε λεπτομέρεια και ‘δεν άφηνε καρφίτσα να πέσει κάτω’ ζητώντας όλο και πιο δύσκολες ασκήσεις. Η πρώτη, σίγουρη για την ικανότητά της, δεν έμπαινε καν στον κόπο να γράψει τις απλές ασκήσεις του σχολείου, καθώς της φαίνονταν πολύ εύκολες. Όταν μια φορά κάναμε αιφνιδιαστική επανάληψη στο κεφάλαιο, η πρώτη έκανε πολλά λάθη, ενώ η δεύτερη κανένα. Αν το μοτίβο της πρώτης συνεχίσει, αμφιβάλλω για το πόσο θα μπορέσει το κοιμισμένο ταλέντο της ξαφνικά να ‘ξυπνήσει’ κατ’ εντολήν. Ίσως δεν θα ήταν ακραίο να πούμε ότι η ευφυία είναι σαν τον μυ που τον εξασκείς. Με αυτήν την έννοια, θα πρότεινα στην αγωνιούσα μαμά να μην επαναπαυτεί. Οι ταμπελίτσες δε βοηθούν, αλλά αν θεέλαμε να τις χρησιμοποιήσουμε, ίσως  θα ήταν προτιμότερο να ‘είναι «χαζός» και να προσπαθεί’, παρά να ‘είναι «έξυπνος» και να μην προσπαθεί’.
Ένας άλλος τρόπος που επιχειρούν οι γονείς, οι δάσκαλοι, αλλά και ολόκληρο το εκπαιδευτικό σύστημα  να αποφύγει την πλέον μαζική  σύγκρουση του ‘είναι έξυπνος αλλά παίρνει 03’ που συμβαίνει καθημερινά στα σχολεία της χώρας είναι να μειώσουν κατά πολύ τις απαιτήσεις. Όταν λοιπόν τα θέματα είναι πάρα πολύ εύκολα, τότε, καιθα εξακολουθεί να είναι έξυπνος (άρα η αυτοεκτίμηση του παιδιού και κυρίως της μαμάς δε θίγονται), αλλά και θα πάρει 20! Καμία διαφωνία, καμία σύγκρουση, όλα καλά. Πολλοί εκπαιδευτικοί, μην αντέχοντας την ψυχολογική πίεση των γονιών για υψηλούς βαθμούς έχουν καταφύγει εκεί. Αυτό επίσης πρόκειται να συμβεί με την υπερβολική χαλάρωση των απαιτήσεων στο γυμνάσιο. Είναι όμως αυτό λύση;
Σύμφωνα με την Dweck όχι, γιατί μόνο μέσα από την κατάκτηση προκλήσεων και δυσκολιών μπορεί να ενισχυθεί η αυτοπεποίθηση του παιδιού (και φυσικά και το μαθησιακό του αποτέλεσμα). Δε βοηθά το παιδί, να του βάζεις νηπιακής δυσκολίας ασκήσεις. Είναι σαν να του στέλνεις έμμεσα το μήνυμα ‘δεν είσαι ικανός για τίποτα παραπάνω’. Αυτό που πραγματικά βοηθά το παιδί να νιώσει αποτελεσματικό είναι να του βάλεις δύσκολες ασκήσεις και βήμα βήμα να του διδάξεις τις στρατηγικές να τις λύσει. Να το μάθεις να σκέφτεται και να το μάθεις πώς να αναζητά βοήθεια όταν δυσκολεύεται κι όχι να τα παρατάει. Έτσι μόνο θα εξελιχθεί σε έναν ενήλικα που θα μπορεί να ανταπεξέλθει σε δυσκολίες που δε γνωρίζει από πριν. Και πάλι το εκπαιδευτικό μας σύστημα κινείται προς την εντελώς αντίθετη κατεύθυνση. Αυτό που χρειάζεται είναι ενισχυτική διδασκαλία εντός σχολείου για να βοηθηθούν οι μαθητές  να ανταπεξέλθουν σε δύσκολα θέματα και αξιολόγηση σε ισοδύναμης δυσκολίας θέματα (αυτή ήταν και η έννοια της τράπεζας θεμάτων).
Ενώ λοιπόν οι μαθητές πανηγυρίζουν επειδή κόπηκαν ώρες από το σχολείο, ενώ χαίρονται επειδή  θα περνάνε όλοι με ελάχιστο διάβασμα, ενώ οι γονείς ξεφυσούν από ανακούφιση γιατί δεν θα χρειάζεται πλέον να πολυασχολούνται με το πόσο διαβάζουν τα παιδιά τους, αναρωτιέμαι κατά πόσον συνειδητοποιούμε τη ζημιά που γίνεται μακροπρόθεσμα στην αίσθηση αυτό-αποτελεσματικότητας ενός ολόκληρου λαού. Πέρα από την αμάθεια, αυτή η υπερβολική χαλάρωση στις απαιτήσεις προετοιμάζει μια γενιά με υπερφουσκωμένα, αλλά απόλυτα εύθραυστα ‘εγώ’, έτοιμα να θρυμματιστούν στην παραμικρή δυσκολία. Μια γενιά που της έχουν περάσει το διπλό μήνυμα ότι είναι ο βασιλιάς του κόσμου, αλλά ποιου κόσμου; Του μικρόκοσμου της φαντασίας της… Μια γενιά που της έχουν υπονομεύσει με ύπουλο τρόπο την αίσθηση αυτό-αποτελεσματικότητας, αλλά ταυτόχρονα την έχουν κάνει επιφανειακά να νομίζει ότι είναι έξυπνη. Μια γενιά που θέλει να γευτεί το αποτέλεσμα της επιτυχίας γρήγορα, χωρίς όμως να προσπαθήσει στη διαδικασία της επιτυχίας.  Αυτό ακριβώς επιδιώκουν  εκείνοι που θέλουν να χειραγωγούν τους άλλους: αμαθείς ανθρώπους με καταρρακωμένα εγώ που αποφεύγουν τις δυσκολίες και αναζητούν τη γρήγορη, άνευ όρων επιβράβευση της ‘μαμάς’.
Η Dweckβρήκε μέσα από έρευνες ότι οι σπουδαστές που είναι προσκολλημένοι στο άκαμπτο μοντέλο σκέψης για την ικανότητα (fixedmindset) έχουν πολύ μεγαλύτερη πιθανότητα να αντιγράψουν ή να κάνουν διάφορες απάτες στη διάρκεια των εξετάσεων από τους σπουδαστές που πιστεύουν ότι το αποτέλεσμα εξαρτάται καθαρά από την προσπάθεια (growthmindset). Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τη δική μας νεολαία, όπου γονείς και παιδιά είναι σχεδόν εθισμένοι στα ‘καλούδια’  της αναγνώρισης, επιθυμώντας διακαώς τη γρήγορη είσπραξή της, χωρίς να καταβάλλουν την αντίστοιχη προσπάθεια. Χαρακτηριστικά παραδείγματα:
Α)Μέσα από το ανόητο μέτρο της κλήρωσης των  γενικών μέσων όρων 10 για το σημαιοφόρο του δημοτικού  συνήθως αδικούνται μαθητές που είχαν στα επιμέρους μαθήματα υψηλότερους βαθμούς από το σημαιοφόρο που κληρώθηκε. Χαρακτηριστικό παράδειγμα προαγωγής της αναξιοκρατίας στη χώρα μας, όμως ουδέποτε έχω ακούσει γονιό, που κληρώθηκε το παιδί του, να παραχωρήσει τη θέση του στο συμμαθητή υψηλότερης αναλυτικής βαθμολογίας που αντικειμενικά την άξιζε περισσότερο. Όχι, να φουσκώσει το εγώ μας από περηφάνεια (και το άλμπουμ των φωτογραφιών) κι ας ξέρουμε ότι την πραγματική πρωτιά την έχει άλλος.
Β) Πριν πολλά χρόνια, ένας γνωστός μου που κατάφερε να πάρει θέση λέκτορα σε ένα Πανεπιστήμιο μέσα από προφανείς διασυνδέσεις, μου είπε: ‘Βλέπω την ταμπέλα με το όνομά μου στο γραφείο και καμαρώνω’. Ακόμη και σήμερα απορώ τι ακριβώς καμάρωνε, αφού τη συγκεκριμένη θέση την πήρε μέσα από τις διασυνδέσεις του….
Γ)Πολλές φορές από τότε που ξεκίνησα να γράφω το 2007 έχω δει κείμενά μου ατόφια αντεγραμμένα αλλού, χωρίς καμία αναφορά στην πηγή. Μια φορά μάλιστα, είχα δει ένα κείμενό μου copypaste σε μια ενημερωτική εφημερίδα, και ακόμη κι ένα ορθογραφικό λάθος που είχα κάνει στα αρχικά ενός οργανισμού, αντιγράφηκε αυτούσιο! Ο/Η ‘συγγραφέας’ του άρθρου δεν μπήκε καν στον κόπο να ελέγξει   το κείμενο και το όνομά του/της ήταν όνομα συναδέλφου που γνώριζα και με γνώριζε… Πάντα μου είναι επώδυνο όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο, όμως πάντα αναρωτιέμαι: πέρα από την προβολή για οικονομικούς λόγους, πώς είναι δυνατόν να νιώθει κανείς υπερηφάνεια και καμάρι για δουλειά που δεν είναι δική του;
Κι όμως, αυτό ακριβώς  συμβαίνει στα άτομα που στην πράξη έχουν μηδενική αυτό-εκτίμηση, αλλά είναι προσκολλημένα στην γρήγορη επιβράβευση μέσω της ταμπελίτσας. Αναζητούν το γρήγορο φιξάρισμα του ‘είσαι έξυπνος’ (τι καλό άρθρο!) από τη ‘μαμά’ (αναγνωστικό κοινό) μέσα από τη γρήγορη επιτυχία (άρθρο με το όνομά μου δημοσιεύτηκε σε εφημερίδα!). Δεν έχει σημασία πως γράφηκε αυτό το άρθρο αρκεί να δείξουν στους συγγενείς τους το όνομά τους τυπωμένο και να καμαρώνουν. Δεν έχουν μάθει να δουλεύουν  μόνοι τους και πιστεύουν ότι δεν μπορούν να το κάνουν. Αποφεύγουν πάση θυσία ανθρώπους που μπορούν, γιατί δε θέλουν να φανεί η ανεπάρκειά τους. Ένας ολόκληρος λαός γαλουχεί ένα ολόκληρο πολιτικό σύστημα που βασίζεται στην ανεπάρκεια, γιατί είναι όλοι τόσο βαθιά ανασφαλείς, που αναζητούν σαν εθισμένοι την προβολή στους άλλους και την επιφανειακή επιβράβευση. Δεν έχουν γνωρίσει τη χαρά της πραγματικής δημιουργίας μέσα από την προσωπική προσπάθεια και εργασία (που μπορούν ΟΛΟΙ οι άνθρωποι να γευτούν με το μοναδικό του τρόπο ο καθένας) γιατί αυτό χάθηκε βαθιά πίσω στο χρόνο σε κάποια τάξη του δημοτικού σχολείου, όταν για τη μαμά ήταν πιο σημαντικό να ακούσει το ‘είσαι έξυπνος’, παρά να σε δει να προσπαθείς.
Όταν οι εθισμένοι στην αναγνώριση συγχρωτίζονται με άλλους εθισμένους  στην αναγνώριση, γίνεται ‘σφαγή’…Να γιατί δεν μπορούμε να συνεργαστούμε, να γιατί ακόμη και στο τελευταίο χωριό δεν μπορούν να κάνουν ένα συνεταιρισμό να προωθήσουν τα προϊόντα τους, να γιατί δεν μπορούν οι αντιμνημονιακές δυνάμεις τόσα χρόνια να συνεργαστούν σε ένα ενιαίο κίνημα. Οι ανασφάλειες της ελληνίδας μαμάς και ο ψυχολογικός ευνουχισμός από το ‘εύκολο’ εκπαιδευτικό σύστημα έχουν πολύ σοβαρότερες συνέπειες από ότι νομίζουμε…. Όταν οι ασκητές στο πνευματικό μονοπάτι αποστρέφονται τον έπαινο κι αποζητούν μάλιστα επίτηδες να εισπράξουν κατάκριση, ίσως κάτι ξέρουν. Η προσκόλληση στην αναγνώριση των άλλων είναι ίσως ισχυρότερη κι από την προσκόλληση στο χρήμα και μπορεί εύκολα να υποδουλώσει και να εξαγοράσει ανθρώπους…
Όλα αυτά σημαίνουν ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει επιβράβευση στα παιδιά; Όχι βέβαια. Οι βασικές αρχές της εκπαίδευσης αυτό-εκτίμησης εξακολουθούν να ισχύουν. Αλλάζει όμως ο τρόπος και αλλάζει η προτεραιότητα: Α) Σίγουρα θα πρέπει να αποφεύγονται παντός είδους αρνητικές ταμπέλες. Β) Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει άμεσος έπαινος σχετικά με τη συναισθηματική σχέση, π.χ. ‘είσαι αξιαγάπητος’, ‘χαίρομαι πολύ που είμαι μαζί σου’, ‘σ’ αγαπώ ό,τι κι αν γίνει’ κλπ. Γ) Όσον αφορά στην ικανότητα για τη μαθησιακή ή προπονητική διαδικασία, να τονιστεί στο παιδί το ‘μπορείς’, αλλά να τονιστεί επίσης η ανάγκη για σκληρή δουλειά και η ενθάρρυνση προς τη σκληρή δουλειά. Σε περίπτωση ‘αποτυχίας’, ‘δεν πειράζει, ας ξαναπροσπαθήσουμε να δούμε τι θα μπορούσε να πάει καλύτερα’… Να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην προσπάθεια με αναλυτικό τρόπο, παρά στο ταλέντο. Ίσως έτσι καταφέρουμε να ξαναγεννήσουμε μια φιλόπονη γενιά και ίσως κάποτε καταφέρουν να μας κυβερνήσουν και φιλόπονοι άνθρωποι….
Από την ψυχολόγο και συγγραφέα Πρεκατέ Βικτωρία

Η εκπαιδευτικός και ψυχολόγος Πρεκατέ Βικτωρία έχει εκπαιδευτεί στην Αγγλία και ασχοληθεί με θέματα κακοποίησης παιδιών και γυναικών, σεμινάρια αυτοεκτίμησης, θεραπείας τραύματος, κατάθλιψης, αποχωρισμού-απώλειας, καθώς και θέματα ψυχοπαιδαγωγικής στήριξης για μαθητές με δυσκολίες.

Στη δύσκολη συγκυρία που διανύει η χώρα μας, η Πρεκατέ Βικτωρία προσφέρει περιορισμένο αριθμό δωρεάν ενημερωτικών ομιλιών σε σχολεία (μέσω συλλόγων γονέων και κηδεμόνων, απογευματινές ώρες) σχετικά με θέματα βίας, αυτοεκτίμησης, ψυχικής ανθεκτικότητας στα παιδιά, προετοιμασίας για την επαγγελματική ζωή κ.α.

(108) Comments

  • visit my website January 26, 2022 @ 12:51 pm

    “Everything is very open with a clear description of the issues. It was truly informative. Your website is very useful. Thanks for sharing!}” visit our website

  • Anonymous February 10, 2022 @ 5:08 pm

    A secret weapon for anyone who needs content. I don’t need to tell you how important it is to optimize every step in your SEO pipeline. But unfortunately, it’s nearly impossible to cut out time or money when it comes to getting good content. At least that’s what I thought until I came across Article Forge… Built by a team of AI researchers from MIT, Carnegie Mellon, Harvard, Article Forge is an artificial intelligence (AI) powered content writer that uses deep learning models to write entire articles about any topic in less than 60 seconds. Their team trained AI models on millions of articles to teach Article Forge how to draw connections between topics so that each article it writes is relevant, interesting and useful. All their hard work means you just enter a few keywords and Article Forge will write a complete article from scratch making sure every thought flows naturally into the next, resulting in readable, high quality, and unique content. Put simply, this is a secret weapon for anyone who needs content. I get how impossible that sounds so you need to see how Article Forge writes a completearticle in less than 60 seconds! https://stanford.io/3G7Hfmp

  • נערות ליווי בחיפה March 28, 2022 @ 9:43 am

    This is the right website for anybody who wants to find out about this topic. You understand a whole lot its almost tough to argue with you (not that I personally would want toÖHaHa). You definitely put a new spin on a topic which has been written about for years. Excellent stuff, just excellent!

  • נערות ליווי בתל אביב April 13, 2022 @ 2:32 am

    I was pretty pleased to discover this great site. I need to to thank you for your time for this particularly fantastic read!! I definitely appreciated every part of it and I have you book marked to see new stuff on your blog.

  • Israel night club August 25, 2022 @ 2:54 am

    I was very happy to uncover this great site. I need to to thank you for your time for this particularly wonderful read!! I definitely loved every little bit of it and I have you book marked to see new information on your web site.

  • דירות דיסקרטיות ברמת גן-israelnightclub September 11, 2022 @ 6:46 am

    This is the right website for anyone who hopes to find out about this topic. You understand a whole lot its almost hard to argue with you (not that I really will need toÖHaHa). You definitely put a fresh spin on a subject thats been written about for years. Wonderful stuff, just great!

  • דירות דיסקרטיות ברמת גן-israelnightclub.com September 23, 2022 @ 1:27 am

    Id like to thank you for the efforts youve put in writing this website. I really hope to see the same high-grade blog posts from you in the future as well. In truth, your creative writing abilities has motivated me to get my own, personal site now 😉

  • Davidenell January 22, 2023 @ 5:47 pm

    https://drugsoverthecounter.com/# arthritis medicine for dogs over the counter

  • דירות דיסקרטיות בהרצליה January 30, 2023 @ 5:31 am

    I was excited to uncover this site. I need to to thank you for your time for this wonderful read!! I definitely enjoyed every bit of it and I have you bookmarked to look at new things on your website.

  • Martina Boucci May 16, 2023 @ 10:52 am

    Καλή μέρα! Είμαι η Martina Bonucci και αυτή είναι η ιστορία μου.. Μετά από 3 χρόνια διαλυμένου γάμου, ο άντρας μου με άφησε με τρία παιδιά και η ζωή μου καταστράφηκε. Ήθελα να τα τελειώσω όλα, κόντεψα να αυτοκτονήσω γιατί ήμουν τόσο καταθλιπτική. Ήμουν τόσο συναισθηματικά καταθλιπτικός όλο αυτό το διάστημα και η ζωή μου φαινόταν χωρίς νόημα. Σε μια μοιραία μέρα, καθώς περιηγούσα στο Διαδίκτυο, έπεσα πάνω σε αρκετές μαρτυρίες για τον Δρ. Udama. Κάποιοι μαρτύρησαν ότι επανέφερε τον πρώην τους, κάποιοι μαρτύρησαν ότι αποκαθιστά τη μήτρα και θεραπεύει ασθένειες με τα βότανα του. Με ενδιέφερε περισσότερο η συμφιλίωση με τον σύζυγό μου, την οποία ο Δρ. Udama κατέστησε δυνατή σε 3 ημέρες. Τώρα ο άντρας μου επέστρεψε και από τότε ζούμε ευτυχισμένοι. Ευχαριστώ. Εδώ αφήνω την επαφή σας για όλους. Email: udamaada@gmail.com Καλέστε / Whatsapp: +27 65 897 8226

  • דירות דיסקרטיות באשקלון June 7, 2023 @ 1:24 pm

    A fascinating discussion is worth comment. I believe that you ought to publish more about this subject matter, it may not be a taboo subject but typically folks dont discuss such topics. To the next! Cheers!!

  • Jimmymog August 7, 2023 @ 2:37 pm

    prednisone uk: http://prednisone1st.store/# prednisone 20

  • Derekdip August 7, 2023 @ 8:57 pm

    dateing site: internet dating service – online love dating flash iframe

  • Alona Chong September 1, 2023 @ 7:22 am

    When I initially commented I appear to have clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and from now on every time a comment is added I recieve four emails with the exact same comment. There has to be a way you are able to remove me from that service? Thanks a lot!
    דירות דיסקרטיות בתל אביב

  • Luckycola888 November 11, 2023 @ 3:42 am

    Gaming made easy, play anytime, anywhere. Lucky Cola

  • Tm Mail December 24, 2023 @ 10:39 am

    I like the efforts you have put in this, regards for all the great content.

  • Slsxdi January 1, 2024 @ 1:55 pm

    allergy pills over the counter strongest prescription allergy medication prescription strength allergy meds

  • temporary emmail January 6, 2024 @ 7:33 pm

    I truly enjoy reading posts that provoke thought in both men and women. I also appreciate you letting me add a comment!

  • InternationalNews January 10, 2024 @ 9:52 am

    of course like your website but you have to check the spelling on several of your posts A number of them are rife with spelling issues and I in finding it very troublesome to inform the reality on the other hand I will certainly come back again

  • techtricks24h January 14, 2024 @ 10:07 am

    Somebody essentially lend a hand to make significantly articles Id state That is the very first time I frequented your website page and up to now I surprised with the research you made to make this actual submit amazing Wonderful task

  • Temp email January 22, 2024 @ 12:43 am

    I loved even more than you will get done right here. The picture is nice, and your writing is stylish, but you seem to be rushing through it, and I think you should give it again soon. I’ll probably do that again and again if you protect this hike.

  • Blogfolow January 29, 2024 @ 11:26 am

    I loved as much as you will receive carried out right here The sketch is attractive your authored material stylish nonetheless you command get got an impatience over that you wish be delivering the following unwell unquestionably come more formerly again since exactly the same nearly a lot often inside case you shield this hike

  • Puravive February 4, 2024 @ 3:55 pm

    Fantastic website with a wealth of knowledge. I’m sharing it on Delicious and forwarding it to a few pals. Naturally, I value your work.

  • Phone Tracker February 8, 2024 @ 1:06 am

    How to track the location of the other person’s phone without their knowledge? You will be able to track and monitor text messages, phone calls, location history and much more. Free Remote Tracking and Recording of Husband’s Phone Cell Phone Spy. Best Apps to Download for Free to Spy on Another Phone.

  • Track phone February 10, 2024 @ 3:27 pm

    Mobile Phone Monitoring App – hidden tracking app that secretly records location, SMS, call audio, WhatsApp, Facebook, Viber, camera, internet activity. Monitor everything that happens in mobile phone, and track phone anytime, anywhere.

  • Anastasia2124 February 16, 2024 @ 6:16 am

    The Beatles – легендарная британская рок-группа, сформированная в 1960 году в Ливерпуле. Их музыка стала символом эпохи и оказала огромное влияние на мировую культуру. Среди их лучших песен: “Hey Jude”, “Let It Be”, “Yesterday”, “Come Together”, “Here Comes the Sun”, “A Day in the Life”, “Something”, “Eleanor Rigby” и многие другие. Их творчество отличается мелодичностью, глубиной текстов и экспериментами в звуке, что сделало их одной из самых влиятельных групп в истории музыки. Музыка 2024 года слушать онлайн и скачать бесплатно mp3.

  • CxufBaito February 16, 2024 @ 4:27 pm
  • iptv subscription February 17, 2024 @ 9:12 pm

    Hi i think that i saw you visited my web site thus i came to Return the favore I am attempting to find things to improve my web siteI suppose its ok to use some of your ideas

  • ChwbBaito February 21, 2024 @ 2:51 am
  • CtnBaito February 22, 2024 @ 10:01 am
  • Xthfhamma February 23, 2024 @ 6:49 pm
  • Kthaburf February 23, 2024 @ 8:47 pm
  • SyhkShift February 23, 2024 @ 10:45 pm
  • CtjBaito February 24, 2024 @ 2:03 pm
  • Xjehamma February 25, 2024 @ 9:48 pm
  • SheShift February 26, 2024 @ 1:38 am
  • Ktbaburf February 26, 2024 @ 4:18 pm
  • CnntBaito February 26, 2024 @ 8:55 pm
  • Xjjehamma February 27, 2024 @ 11:06 pm
  • SmgShift February 28, 2024 @ 2:54 am
  • Kethaburf February 28, 2024 @ 9:07 am
  • CrmmBaito February 28, 2024 @ 5:34 pm
  • Evan Graham February 29, 2024 @ 8:56 am

    wow men thats great very nice post..

  • SnduShift February 29, 2024 @ 7:24 pm
  • Xmtfhamma March 1, 2024 @ 4:29 am
  • NeuroTest results March 1, 2024 @ 10:57 pm

    I just could not depart your web site prior to suggesting that I really loved the usual info an individual supply in your visitors Is gonna be back regularly to check up on new posts

  • backlink expert Divyesh kadiya March 2, 2024 @ 6:40 am

    men thats great very nice..

  • Kmehaburf March 5, 2024 @ 6:35 pm
  • CrndBaito March 6, 2024 @ 12:12 pm
  • temp mail March 7, 2024 @ 6:57 pm

    I don’t understand how you’re not smarter than you currently are. I think you’re incredibly smart because of the ways in which your knowledge of this subject leads me to believe it. It appears that unless it has to do with Woman gaga, neither men nor women are interested in this topic. You are doing fantastic work; keep it up.

  • Ktncxaburf March 8, 2024 @ 1:13 am
  • mailso March 9, 2024 @ 10:29 am

    There is definately a lot to find out about this subject. I like all the points you made

  • disposable email March 9, 2024 @ 10:45 am

    naturally like your web site however you need to take a look at the spelling on several of your posts. A number of them are rife with spelling problems and I find it very bothersome to tell the truth on the other hand I will surely come again again.

  • CrhcBaito March 10, 2024 @ 9:28 pm
  • Xnrhamma March 12, 2024 @ 8:13 pm
  • SrthvShift March 13, 2024 @ 12:37 am
  • CrhcBaito March 15, 2024 @ 12:07 pm
  • Xnrhamma March 16, 2024 @ 8:55 pm
  • SrthvShift March 17, 2024 @ 12:18 am
  • Kmevaburf March 17, 2024 @ 1:07 am
  • CjefBaito March 18, 2024 @ 6:25 pm
  • Xthdhamma March 19, 2024 @ 9:43 pm
  • StehShift March 20, 2024 @ 1:00 am
  • Kxebaburf March 20, 2024 @ 8:33 am
  • CjmoBaito March 20, 2024 @ 6:25 pm
  • Xtmfhamma March 21, 2024 @ 9:41 pm
  • SedcShift March 22, 2024 @ 1:17 am
  • Kxfcaburf March 22, 2024 @ 8:40 am
  • CtmvBaito March 22, 2024 @ 1:22 pm
  • Xtenhamma March 25, 2024 @ 2:41 am
  • Kmtfaburf March 25, 2024 @ 4:49 am
  • SrncShift March 25, 2024 @ 7:42 am
  • CsxxBaito March 25, 2024 @ 8:21 pm
  • Xssmnhamma March 27, 2024 @ 12:34 pm
  • Kmrcaburf March 27, 2024 @ 1:50 pm
  • SrmvShift March 27, 2024 @ 5:39 pm
  • CzzqBaito March 28, 2024 @ 9:01 am
  • Xnchamma March 29, 2024 @ 9:41 pm
  • Kmhhaburf March 30, 2024 @ 12:32 am
  • SxxeShift March 30, 2024 @ 2:29 am
  • 무료 웹툰 April 1, 2024 @ 1:53 pm

    무료 웹툰 팬 여러분, 안녕하세요! 오늘은 여러분에게 웹툰 플랫폼 “마징가툰”을 소개하려 합니다. 마징가툰은 무료 웹툰을 제공하는 곳으로, 다양한 장르와 작가들의 작품을 만나볼 수 있습니다.

  • 웹툰 플랫폼 April 1, 2024 @ 2:18 pm

    웹툰은 요즘 가장 인기 있는 콘텐츠 중 하나입니다. 매일 새로운 웹툰들이 출시되고, 다양한 장르의 웹툰들이 독자들의 취향을 사로잡고 있습니다. 그렇다면 수많은 웹툰 사이트 중 어디를 선택해야 할까요? 바로 마징가툰을 추천합니다!

  • CjuuBaito April 4, 2024 @ 7:06 am
  • Krccaburf April 6, 2024 @ 3:22 am
  • Xtvchamma April 6, 2024 @ 7:31 am
  • SrcbShift April 6, 2024 @ 12:35 pm
  • CzzuBaito April 8, 2024 @ 9:00 am
  • Kxeeaburf April 10, 2024 @ 1:23 am
  • Xmhhamma April 10, 2024 @ 2:54 am
  • SasfShift April 10, 2024 @ 7:58 am
  • CzzuBaito April 14, 2024 @ 9:45 am
  • camilashop.top April 15, 2024 @ 7:52 pm

    Wow, awesome blog structure! How long have you been running a blog for?

    you make running a blog glance easy. The total glance of your website is wonderful, as smartly as the content!
    You can see similar here ecommerce

  • Zefbaburf April 16, 2024 @ 2:10 am
  • Bthjhamma April 16, 2024 @ 10:14 am
  • AwsxShift April 16, 2024 @ 2:58 pm
  • CyccBaito April 16, 2024 @ 10:05 pm
  • CnnyBaito April 17, 2024 @ 2:06 pm
  • Bbbfhamma April 19, 2024 @ 2:10 am
  • Zolkaburf April 19, 2024 @ 3:41 am
  • AyybShift April 19, 2024 @ 6:30 am
  • CndyBaito April 19, 2024 @ 5:25 pm
  • Zoljaburf April 21, 2024 @ 7:35 am
  • CndyBaito April 21, 2024 @ 9:01 pm
  • Bmoohamma April 22, 2024 @ 5:16 am
  • AmmhShift April 22, 2024 @ 9:29 am
  • Zoljaburf April 23, 2024 @ 10:05 am
  • Justinrig April 24, 2024 @ 12:50 pm

    indian pharmacy paypal https://indiaph24.store/# india pharmacy mail order
    indianpharmacy com

Leave a Reply

Your email address will not be published.